W czasie wakacji oddział krakowski Stowarzyszenia KoLiber nie próżnował. Pomimo okresu wyjazdowego udało nam się przeprowadzić kilkanaście projektów oraz intensywnie się przygotowywaliśmy do nowego roku akademickiego, który będzie oznaczał dla nas mnóstwo innowacyjnych projektów i wydarzeń. W czerwcu współorganizowaliśmy jedną z największych w Polsce manifestacji antyrządowych związanych z tzw. Aferą taśmową. Udało nam się zorganizować wykład Andrzeja Turczyna na temat ustawy o broni i amunicji, braliśmy udział w akcji upamiętniającej Powstanie Warszawskie jak i Danutę Siedzikównę „Inkę”. Zaangażowaliśmy się w konferencję PAFERE na temat własności prywatnej, zakończyliśmy zbiórkę książek dla biblioteki publicznej, wystartowaliśmy z projektem nowego kanału medialnego – kalendarza prawego człowieka. We wrześniu rozpoczęliśmy projekt Lekcji Ekonomii dla Młodzieży oraz powróciliśmy do reprezentowania naszej organizacji w programie Młodzież Kontra.

Prezentujemy szczegółowy opis przeprowadzanych przez nas projektów!

Manifestacja antyrządowa krakowskich środowisk patriotycznych

manifestacja

24 czerwca w związku z bulwersującymi nagraniami ujawnionymi przez Tygodnik Wprost współorganizowaliśmy manifestację mającą zwrócić uwagę na deprawację i demoralizację władzy w naszym państwie. Manifestacja była jedną z największych w kraju i zrzeszyła ponad 20 krakowskich organizacji, a także kilka tysięcy uczestników.

Wydarzenie na Facebooku

Reportaż z przebiegu manifestacji

Wykład Andrzeja Turczyna o ustawie o broni i amunicji w teorii i w praktyce.

Turczyn

Pod koniec czerwca organizowaliśmy również wykład Andrzeja Turczyna, członka zarządu Ruchu Obywatelskiego Miłośników Broni na temat ustawy o broni i amunicji. Prelegent zapoznał nas ze szczegółami obecnego stanu prawnego oraz jak w praktyce przebiega stosowanie tejże ustawy. Wykład uznajemy za niezwykle cenny i na pewno jeszcze niejednokrotnie spotkamy się z członkami ROMBu.

Wydarzenie na Facebooku

Nagranie wykładu

Lekcje Ekonomii dla Młodzieży
Szkolenia LEM

We wrześniu rozpoczęliśmy kolejną edycję jednego ze sztandarowych projektów Stowarzyszenia KoLiber. Dzięki współpracy z zaprzyjaźnioną organizacją Wolnościowe Podhale pierwsze lekcje zostały przeprowadzone w Nowym Targu. W pierwszych dniach października wiceprezes naszego oddziału – Mikołaj Pisarski przeprowadził szkolenie dla prowadzących. Z nowymi przemyśleniami i doświadczeniem rozpoczynamy edukację

młodzieży w nowym semestrze!

Kalendarz prawego człowieka

We wrześniu wystartowaliśmy z nowym projektem krakowskiego oddziału – Kalendarzem Prawego Człowieka. Jest to prosty agregator informacji na temat wydarzeń prawicowych i wolnościowych stycznych z naszą ideą koliberalizmu. Ułatwia on biernym uczestnikom wydarzeń zapoznanie się z szeroką ofertą wydarzeń różnych organizacji w odpowiednim mieście, zaś organizatorzy mogą dzięki niemu dotrzeć do znacznie większej liczby osób. Projekt jest obecnie w fazie rozwojowej, zachęcamy do uczestnictwa!

Kalendarzprawego.pl

Zbiórka książek

zbiórka książek

Zakończyliśmy również akcję zbierania książek, które zostaną wkrótce przekazane dla Biblioteki Publicznej w Krakowie. Książki dotykają tematyki wolnorynkowej i na pewno będą cennym wzbogaceniem zbiorów. Koordynatorem tejże akcji, organizowanej we współpracy z KASE Kraków, był Paweł Kot.

Upamiętnienie Inki

Inka

W 68. rocznicę zamordowania Danuty Siedzikówny przez komunistów, członkowie krakowskiego oddziału Stowarzyszenia KoLiber oddali Jej hołd składając kwiaty pod Jej pomnikiem stojącym na terenie Parku Jordana. To niezwykle ważne byśmy wyciągali wnioski z naszej, często tragicznej historii i nie pozwolili by podobne wydarzenia miały szansę zaistnieć w przyszłości. Delegację oddziału stanowili: Marcin Sobiczewski, Paulina Machera oraz Michał Wirtel.

Opaska Powstańca

opaska

W 70 rocznicę wybuchu powstania warszawskiego mieliśmy okazję partnerować akcji Opaska Powstańca, która poprzez rozdawanie symbolicznych opasek oraz wlepek nawiązujących do Powstania Warszawskiego upamiętniała tragiczną sytuację, w której zostali postawieni uczestnicy tamtych wydarzeń.

Opaskapowstanca.pl

Konferencja PAFERE „Własność prywatna a postęp gospodarczy”

baner pafere

We wrześniu zostaliiśmy partnerem dwudniowej konferencji na tematy gospodarcze między innymi: „Czy państwo da Ci mieszkanie?” – analiza rządowych programów mieszkaniowych oraz „Czy dobrobyt można zaprogramować?” Wydarzenie skupiło niespotykaną ilość znanych i kompetentnych prelegentów między innymi prof. Alejandro Chaufeuna, Stanisława Michalkiewicza czy byłego prezesa KoLibra – Jacka Spendla.

Młodzież Kontra

Ostatni miesiąc studenckich wakacji to również powrót na anteny znanego i lubianego programu – Młodzież Kontra. Nie mogło tam zabraknąć członków krakowskiego oddziału! Zapraszamy do oglądania naszych reprezentantów co Niedzielę, o godzinie 16:00 w programach TVP regionalnych.

Koliber w MK

Jak widać, ubiegły okres, pomimo wakacji,  był bardzo pracowity w naszym oddziale. Zapraszamy serdecznie do zasilenia naszych szeregów – spotykamy się co tydzień we wtorek o 19:00 w kawiarni Cudowne Lata ul. Garncarska 4. Prosimy o obserwowanie naszego fanpage, na którym pojawiają się wszelkie bieżące informacje. Przypominamy, że każde nasze zebranie jest otwarte!

Fanpage oddziału

KoLiberZnak_white_600x600