Maj był dla naszego oddziału miesiącem intensywnych zmian oraz wytężonej pracy. 9 maja odbyło się walne zebranie podczas którego wybrane zostały nowe władze oddziału. Na miejsce ustępującego prezesa Marcina Chmielowskiego wybrany został nowy prezes – Maciej Letkiewicz. Zmiana zarządu nie przerwała ani na chwilę pracy krakowskich KoLibrantów, którzy podczas całego miesiąca angażowali się ciągle w trzy długofalowe projekty: zbiórkę książek o tematyce wolnościowej dla biblioteki na ul. Rajskiej, zbiórkę podpisów w ramach akcji Polska bez PIT, oraz Lekcje Ekonomii dla Młodzieży. Poza tymi rozpoczętymi wcześniej projektami w miesiącu tym przypadał szereg ważnych dla nas rocznic związanych z postacią rotmistrza Pileckiego, którego uczciliśmy włączając się w organizację Krakowskiego Marszu Rotmistrza. Udało nam się także rozpocząć i zrealizować kilka nowych projektów takich jak Mapa KoLiberalizmu, konkurs wiedzy historycznej Anatomia Kata czy wreszcie wycieczka krajoznawcza Szlakiem Twierdzy Kraków. Z przyjemnością dzielimy się z Państwem sprawozdaniem z naszej działalności w minionym miesiącu oraz zapraszamy do współpracy w nadchodzących miesiącach!

Prezentujemy szczegółowy opis przeprowadzonych przez nas projektów:

Lekcje Ekonomii dla Młodzieży

Ogólnopolski projekt edukacyjny naszego Stowarzyszenia, mający na celu poszerzenie wiedzy uczniów szkół średnich na tematy ekonomiczne. Członkowie naszego oddziału przeprowadzili kilkadziesiąt lekcji w swoich rodzinnych miejscowościach – Tarnowie oraz Kaliszu. Uczniowie mieli okazję na gruncie austriackiej szkoły ekonomii, dowiedzieć się między innymi na czym polega bankowość, jak określamy wartość danego dobra, zgłębili także zagadnienie centralnego planowania. Dzięki pracy naszych KoLegów – Mikołaja Pisarskiego oraz Krzysztofa Chelińskiego w październiku będziemy w stanie udoskonalić projekt i prowadzić lekcję już w Krakowie.

Lekcja 6 - oszczędzać czy konsumować?

Lekcje Ekonomii Dla Młodzieży

Więcej zdjęć

Mapa KoLiberalizmu

zdjmapa

Udało nam się stworzyć przyczynek do biblioteczki KoLibra, czyli usystematyzowany zbiór polecanych przez nas książek. W pliku znajdują się książki podzielone na 2 segmenty – dla początkujących i dla średnio-zaawansowanych. W każdym segmencie wyróżniliśmy 3 działy – ekonomia, historia oraz myśl polityczna. Mamy nadzieję, że projekt przyczyni się do podniesienia poziomu wiedzy wśród użytkowników. Zapewniamy, że będziemy go rozwijać dalej – obecna forma jest dopiero pierwszym etapem tego projektu.

Mapa Koliberalizmu 2.0

Anatomia Kata

PLAKAT

Zainicjowaliśmy konkurs historyczny Anatomia Kata skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych oraz studentów. Celem inicjatywy jest zachęcenie młodych do pogłębiania wiedzy historycznej oraz uświadomienie ich o wyjątkowości przeszłości naszego państwa.

Wydarzenie na Facebooku

Więcej informacji

Wycieczka szlakiem Twierdzy Kraków

forty
W działalności naszego oddziału staramy się łączyć elementy dydaktyczno-naukowe z bardziej luźnymi wydarzeniami. Świetnym przykładem jest wycieczka po krakowskich fortach, zorganizowana przez Mikołaja Pisarskiego, którą odbyliśmy 23 maja. Wraz z świetnym przewodnikiem mieliśmy okazję poznać historię i zwiedzić największy fort artyleryjski w obrębie Twierdzy – 51 „Rajsko”, oraz dwa mniejsze forty: pancerny 52a „Jugowice” i artyleryjski, dwu-wałowy, 52 „Borek”.

Krakowski Marsz Rotmistrza Pileckiego

marsz1

Dwa dni po wycieczce współorganizowaliśmy wraz z Studentami dla Rzeczpospolitej Marsz Rotmistrza Pileckiego w naszym mieście. Za koordynację projektu odpowiadał Marcin Sobiczewski. Stowarzyszenie KoLiber zrzesza ludzi, którzy uważają historię oraz tradycję za fundamentalne wartości na których powinniśmy oprzeć obecną rzeczywistość. Rotmistrz Witold Pilecki swoją postawą pokazał czym jest prawdziwy patriotyzm i jak dalece można poświęcić się dla dobra Ojczyzny. Dzisiaj na szczęście nie potrzebujemy posuwać się aż tak daleko, ale niewątpliwie pamięć i honorowanie bohaterów  możemy zaliczyć jako element patriotyzmu. Musimy także pamiętać, że prawdziwe wartości warte są podkreślania.

marsz2

Film z wydarzenia

Zbiórka książek
zbiorka

Wraz z KASE Kraków prowadzimy zbiórkę książek, którą z naszej strony koordynuje Paweł Kot. W ramach akcji planujemy zakupić czterdzieści jeden książek o tematyce wolnorynkowej. Książki zostaną następnie przekazane Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej przy ulicy Rajskiej 1 w Krakowie. WBP pomimo posiadania imponujących zbiorów książek i czasopism, oferuje bardzo mało pozycji poruszających szeroko pojętą tematykę wolnościową. Czas to zmienić!

Więcej informacji

Polska bez PIT

Kontynuując temat zbiórek – zbieramy podpisy pod projektem ustawy mającym na celu uzdrowienie polskiego systemu podatkowego. Cytując słowa organizatorów akcji:

„Naszym celem jest likwidacja skomplikowanego i kosztownego w obsłudze podatku PIT. Wiemy, że nie jest to proste zadanie, ale wierzymy, że do odważnych świat należy. Chcemy zmienić system podatkowy na tani, mało uciążliwy dla podatników i przyjazny rozwojowi gospodarczemu naszego kraju.”

Prosimy o zgłaszanie się do Tomasza Bielenina na coczwartkowych spotkaniach naszego oddziału.

Nowy Zarząd Oddziału

9 maja odbyło się szczególnie ważne wydarzenie w życiu naszego oddziału – Walne Zebranie wybrało nowego Prezesa Oddziału. Został nim Maciej Letkiewicz, dotychczasowy wiceprezes.

Na stanowisku sekretarza oddziału swoją pracę kontynuuje Weronika Stokłosa, zaś za finanse oddziału nadal odpowiada Piotr Furmanek.
29 maja został mianowany nowy wiceprezes oddziału – Mikołaj Pisarski. Zapraszamy do zapoznania się z sylwetkami nowych władz.

Władze oddziału

Jak widać, ubiegły miesiąc był bardzo pracowity w naszym oddziale. Zapraszamy serdecznie do zasilenia naszych szeregów – spotykamy się co tydzień w czwartek, o 18:30 w Świetlicy Bursy Jagiellońskiej. Prosimy o obserwowanie naszego fanpage, na którym pojawiąją się wszelkie bieżące informacje. Przypominamy, że każde nasze zebranie jest otwarte!

Fanpage oddziału

Najbliższe zebraniekoliber